Iuliu Niţulescu

     Personalitate de prestigiu a ştiinţei româneşti, academician Iuliu Niţulescu a fost cadru didactic al Facultăţii de Medicină din Iaşi şi, concomitent, medic al Spitalului „Sf. Spiridon” din Iaşi. Între anii 1927-1929, a frecventat laboratoare şi clinici medicale din SUA, ca bursier al Fundaţiei Rockefeller, specializându-se în nutriţie, igienă, tuberculoză şi biologie marină. Peregrinarea ştiinţifică l-a adus în 1929 la Paris, unde a urmat un curs de cardiologie clinică. În 1932 a obţinut titlul de docent în specialitatea boli de nutriţie. A fost ales membru corespondent al Academiei Române în 1948 şi membru titular în 1955, iar din 1950 a condus nou-înfiinţatul Institut de Cercetări Medicale al Filialei Iaşi a Academiei Române.

      A fost membru al Academiei de Ştiinţe Medicale din România, al Societăţii de Medici şi Naturalişti din Iaşi, al Societăţii de Fiziologie şi Istoria Medicinii, al Asociaţiei Medicilor de Limbă Franceză, al Societăţii de Medicină Comparată din Paris.

     Donaţia făcută de doamna Florica Niţulescu Bibliotecii Academiei Române Iaşi  în 1981 adună peste 800 de pagini de manuscris, lucrări dactilografiate şi tipărituri. Acestea reprezintă corespondenţă şi acte personale, lucrările Congresului de Vitaminologie, tăieturi din ziare şi cuvântări, cursurile de fiziopatologie, lucrările ştiinţifice publicate, conferinţe, activitatea domniei sale ca rector al Universităţii Populare din Iaşi, tipărituri şi fotografii, opera literară a lui Iuliu Niţulescu. La acestea, doamna Florica Niţulescu a adăugat câteva documente proprii.