Marţian Cotrău

A fost membru în numeroase organizaţii şi societăţi ştiinţifice din România şi din alte ţări. A fost preşedinte al Filialei Iaşi a Academiei de Ştiinţe Medicale. Universitatea de Stat de Medicină „N. Testemiţanu” din Chişinău i-a conferit titlul de Doctor Honoris Causa.

Domeniul ştiinţific de interes al profesorului Cotrău a fost toxicologia alcoolismului, în care a publicat peste 200 de lucrări ştiinţifice., cursuri, tratate de specialitate şi de cultură generală. A ţinut nenumărate conferinţe şi prelegeri, cu ocazia unor manifestări ştiinţifice în ţară şi în străinătate. A luat parte la înfiinţarea Asociaţiei Facultăţilor de Farmacie şi Industrie Farmaceutică din Europa, fiind ales în Comitetul acestei organizaţii ca reprezentant al ţărilor est-europene.

În anul 1984 profesorul Cotrău a avut plăcerea de a face o mică donaţie de cărţi şi periodice Bibliotecii Academiei Române Iaşi. Ceea ce atrage atenţia la aceste cărţi nu e doar nivelul ştiinţific, ci şi faptul că aproape toate au fost editate în străinătate, asemenea lucrări regăsindu-se cu greu în bibliotecile din România în anul 1984.