Vsevlad Carmazinu-Cacovschi

Savant de reputaţie mondială în domeniul esteticii mediului ambiant, profesorul universitar doctor docent Vsevlad Carmazinu-Cacovschi este creatorul Şcolii Româneşti de Arhitectură Peisagistică. Savant de talie internaţională, a fost membru al mai multor Academii din mai multe ţări, Ucraina, Canada, Italia şi România.

Lucrează în învăţământul universitar din Odessa, Harkov şi Kiev şi Braşov, unde fondează prima secţie din ţară de ingineri de parcuri şi zone verzi. A fost arhitect şef  la Harkov, Odessa, Kiev, Ialta, Caransebeş, Lugoj, Constanţa, Craiova şi Iaşi, realizând proiecte de sistematizare a peisajelor din zona Grădinii Botanice din Iaşi, a Parcului Craioviţa din Craiova, a litoralului Mării Negre şi litoralului mediteranean francez.

A publicat peste 200 de lucrări din teoria şi istoria artelor şi a realizat circa 400 lucrări artistice (desen, grafică, acuarelă şi pictură), din care o parte se regăsesc in biblioteca noastră, prin donaţia făcută de soţia sa, ulterior trecerii distinsului profesor din această viaţă în anul 1988.

Donaţia mai cuprinde cărţi (majoritatea în limba ucraineană), periodice şi 26 manuscrise.