95 de ani de la nașterea lui Gheorghe Platon

Gheorghe Platon (26 februarie 1926 – 24 ianuarie 2006) a fost un istoric român, membru al Academiei Române. A fost profesor la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Catedra Istoria Românilor și cercetător la Institutul de Istorie „A.D. Xenopol” al Academiei Române, Filiala Iași.

Activitatea sa științifică este cuprinsă în peste 270 de titluri în care s-a aplecat cu precădere asupra istoriei moderne a românilor.

Dintre funcțiile deținute de Gheorghe Platon, dorim să o amintim pe aceea de director onorific al Bibliotecii Academiei Române, Filiala Iași. În această calitate, a atras sprijinul colegilor din mediul academic și universitar ieșean pentru sporirea fondului de publicații al bibliotecii. Donația familiei Platon însumează aproape 8000 de unități bibliografice, fiind cea mai consistentă donație particulară deținută de biblioteca noastră.

Alăturat, câteva titluri din opera lui Gheorghe Platon, imagini din donația Platon, câteva dedicații făcute marelui istoric și un portret dedicat fostului director onorific de biblioteca noastră în volumul „Istoricul Bibliotecii Filialei Iași a Academiei Române”.

Please follow and like us:
error
fb-share-icon